Site Overlay

Communicatie stijlen

Zo’n anderhalve week geleden had ik het over communicatie en over de Platina Regel: Benader de ander zoals hij benaderd wil worden. Vandaag zal ik de beloofde toelichting geven!

De Platina Regel gaat er van uit dat iedereen een eigen communicatie stijl heeft. De kern van de Platina Regel is: hoe kun je je flexibiliteit vergroten en aansluiten bij de communicatiestijl van de ander?

Communicatiestijlen zijn in 4 hoofdstijlen te verdelen:

  • de Regisseur (de zelfverzekerde leider)
  • de Motivator (vol met ideeën en extravert)
  • de Zorger (de prettige teamspeler)
  • de Analyticus (ordelijk en rationeel)

De indeling ontstaat op basis van de mate van ‘openheid‘ en ‘directheid‘. Zo kun je open of gesloten zijn in de communicatie en direct of indirect. Wanneer je dit bij iemand kunt herkennen, kun je dit koppelen aan een van de hoofdstijlen.

Nu is een indeling in 4 stijlen een beetje kort door de bocht, ieder mens is uiteraard uniek. Niet iedereen met een regisserende communicatiestijl communiceert exact hetzelfde. Om meer nuance aan te brengen kun je daarom iedere stijl weer onderverdelen in 4 sub-stijlen, waarmee je uiteindelijk 16 communicatiestijlen krijgt. De indeling van de sub-stijlen gebeurt op dezelfde manier als de indeling in hoofdstijlen.

Je krijgt dan bijvoorbeeld een regisserende Regisseur, een motiverende Regisseur, een zorgende Regisseur of een analytische Regisseur. Nu klinkt dit best ingewikkeld (er is niet voor niets een heel boek over geschreven) maar wanneer je je uiteindelijk richt op de hoofdstijlen, kom je al een heel eind.

Zoals je ziet in het kwadrant past iemand die in zijn communicatie indirect en open is bij de communicatiestijl ‘zorger’. Zo past direct en open bij ‘motivator’, direct en gesloten bij ‘regisseur’ en indirect en gesloten bij ‘analyticus’.

Wanneer je dit kunt herkennen bij jezelf en bij anderen, heb je de sleutel in handen om aan te kunnen sluiten bij anderen. En uiteraard is het niet de bedoeling dat je je helemaal aanpast aan de ander! Maar zoals de sub-stijlen laten zien, heb je binnen je eigen communicatiestijl mogelijkheden om hier in bij te sturen en zo ook meer begrip te hebben voor de ander.

Het geeft dus ook een verklaring waarom je met sommige mensen goed klikt tijdens een gesprek of waarom iemand anders direct in je allergie zit. 😉

Voor de beelddenkers onder ons, klik hieronder op een aantal leuke video voorbeelden van hoe de hoofdstijlen eruit zouden kunnen zien en klinken:

Meer weten? Lees dan De Platina Regel van Tony Alessandra.